Dipolar och Leab har tillsammans fått en order från det engelska bolaget Ceravision.
Affären avser leveranser av kraftaggregat till plasmalampor. Redan under detta år är ordervärdet ca fem milj kr och på sikt ser de båda företagen mycket stor potential.

Ceravision, beläget i Milton Keynes strax väster om London, har utvecklat en plasmalampa med dags-ljusliknande sken som är avsedd att användas i stora lokaler, som t ex industrier, lager, arenor, m m. Lampan har ett unikt ljusspektrum, lång livslängd och hög energieffektivitet. Plasman i lampan genereras av ett mikrovågselement som drivs av ett kraftaggregat utvecklat av Skellefteföretaget Dipolar.

Kraftaggregatet kommer att tillverkas av Leab. I steg ett är beställningen värd fem miljoner kr och under nästa år beräknas leveranserna till Ceravision uppgå till 15 miljoner kr.
Dipolar startades 2005 och företaget har arbetat med konstruktionen till Ceravision i ett par år.

– 2009 togs ett viktigt steg då vi tecknade ett samarbetsavtal med Ceravision och nu går vi in i en ny fas där Leab får en viktig roll, säger Dipolars VD Walter Rönnblom. Vi har bara sett början av Ceravisions utveckling och Leab har de muskler som krävs för att tillverka de volymer som Ceravision efterfrågar. Samtidigt finns ett mervärde i att tillverkningen sker nära Dipolar.

– Affären är ett bra exempel på hur lokala företag kan samarbeta, säger Leabs VD Martin Linder. Dipolar har banat vägen med sin spetskompetens inom kraftelektronik och vi har backat upp med resurser och kunnande inom elektronikproduktion.

Leab exporterar redan idag till England. I och med affären med Ceravision förväntas England bli en av företagets större exportmarknader. Idag hamnar totalt drygt 70 procent av Leabs produktion utomlands, dock oftast med svenska kunder som beställare hos Leab.

-Vi hjälper våra kunder att blir starka på sina respektive exportmarknader, säger Martin. Nu när världsmarknaden börjar gå för högtryck igen får det direkt genomslag även för Leab Group. Under september slog vi nytt rekord, aldrig tidigare har vi levererat så mycket på en månad och även resten av hösten ser mycket lovande ut.

De båda företagen Leab och Dipolar har samarbetat kring en exportaffär med stor potential. Det handlar om ett kraftaggregat som utvecklats av Dipolar och nu tillverkas av Leab på uppdrag av det engelska företaget Ceravision. Kraftaggregatet används i lampor som ger ett dagsljusliknande sken.

Ceravisions plasmalampor används främst till stora lokaler men Ceravisions utvecklingschef Andy Neate är även BTCC-förare, så hans strålkastare har givetvis också plasmaljus!

För ytterligare information kontakta:

Leab Group/Lövånger
Martin Linder, VD
Tel 0913-245 01
Mobil 070-637 68 90

Elektronik AB Dipolar AB
Walter Rönnblom, VD
Tel 0910-382 30
Mobil 070-642 53 63