Leab hade förra veckan kunddagar med kvalitet och producerbarhet på schemat. Målsättningen var att skapa större förståelse för vad som driver kostnaderna i kundernas konstruktioner.

Lövånger visade sig från sin bästa sida med vackert vår-vinterväder när ett 50-tal personer mötte upp till Leabs kunddagar 21-22 mars.

Onsdagen den 21:a hölls föreläsningar på temat ”Konstruera för optimal kvalitet”. Efter en inledning av Leabs VD Erik Svedmark tog dagens huvudföreläsare, Lars-Gunnar Klang från Cross Technology Solutions, vid. Lars-Gunnar, som föreläste på temat för dagen tog bl a upp det faktum att ca 70 % av kostnaden på en produkt beror på konstruktionen. Han betonade också vikten av bra samarbete mellan alla parter under utvecklingsarbetet – konstruktion, cad, mönsterkortstillverkning, industrialisering och kretskortstillverkning – för att nå lägsta möjliga totalkostnad.

Efter Lars-Gunnar Klang var det Kenneth Jonssons tur. Kenneth, som till vardags är teknisk chef hos mönsterkortsleverantören NCAB, redovisade vad som är viktigt att tänka på vid mönsterkortsdesign och belyste olika kostnadsdrivare vid mönsterkortstillverkning. Föreläsningsdelen av kunddagarna avslutades med information om Leab online samt Leabs tjänstepaket för ökad producerbarhet och kvalitet.

Efter föreläsningarna var det dags för avkoppling i form av middag med underhållning för de fullmatade deltagarna. Underhållningen stod Lövångersrevyn ”Bröderna Henrys” för som kom med flera innovativa förslag på hur Leabs verksamhet kunde förbättras och avslöjade samtidigt initierad information om nyckelbefattningshavare på Leab. Kvällen nådde sin höjdpunkt med allsång av den specialskrivna ”Leab-låten”. Stämningen var på topp.

Efter föreläsningarna kunde deltagarna koppla av i puben en stund i väntan på att middagen skulle serveras. På bilden syns Kenneth Jonsson, NCAB, Jan-Erik Johansson, Leab och Anders Berglund, Consilium i glatt samspråk.

Kunddagarna fortsatte sedan på torsdagen med fabriksvisningar och individuella diskussioner.

En av deltagarna, Henrik Wenklo, Consilium, sammanfattar kunddagarna.
– Kunddagarna har varit jättebra för oss eftersom det som tagits upp inte är vårt primära kompetensområde. Vi måste helt enkelt lära oss att förstå konsekvenserna av våra beslut. Jag uppskattade också möjligheten till fördjupande diskussioner som erbjöds på torsdagen.

Bildgalleri från Leabs kunddagar finns på Leabs hemsida www.leab.se under rubriken ”På tapeten” på startsidan.

Leab Group är en av Sveriges ledande kontraktstillverkare av elektronikbaserade produkter. Leab finns representerat i Lövånger, Uppsala, Jönköping och Tallinn i Estland. Leab ingår i Lifco-Sorb Industri, en företagsgrupp med ca 2,2 miljarder SEK i omsättning och med över 1 200 anställda. Lifco-Sorb Industri ägs av industrimannen Carl Bennet.

För ytterligare information kontakta:

Lövånger Elektronik AB
VD Erik Svedmark
tel 0913-245 01
mobil 070-637 68 90