Lövånger Elektronik AB (Leab) investerar i ny maskinpark för ytmontering vid fabriken i Lövånger. Investeringen görs för att möta ökade krav på flexibilitet, effektivitet och teknik. Utrustningen levereras av Cyncrona.

Leab fortsätter sin offensiva satsning. I början av juli förvärvades ElektronikProdukter i Järlåsa utanför Uppsala. Nu investerar Leab i en ny maskinpark för ytmontering vid fabriken i Lövånger.
– För att vi ska vara konkurrenskraftiga måste vi ständigt utveckla verksamheten. Investeringen är ett led i det arbetet, säger Leabs VD Erik Svedmark.

Investeringen har föregåtts av en ingående analys av nuläge och framtida krav på svensk elektronikindustri och görs för att möta ökade krav på teknik, flexibilitet och effektivitet. Med hög grad av automatisering och flexibel produktionsteknologi samt avancerad teknik stärker Leab ytterligare sin konkurrenskraft. Leab räknar med att investeringen ska öka såväl ytmonteringskapaciteten som utnyttjandegraden samtidigt som bemanningen i ytmonteringsavdelningen vid fabriken kan minskas.

Investeringen, som uppgår till ca 10 miljoner kronor, består av Fuji NXT monteringsrobotar och tillhörande kringutrustning. Erik Svedmark förklarar varför Leab valde just Fuji.
– Fujis NXT-robotar har hög monteringskapacitet samtidigt som de möjliggör en helt ny monteringsprincip där ställtiden blir i det närmaste obefintlig. Tillsammans ger detta ett optimalt flöde, d v s både hög utnyttjandegrad och hög monteringskapacitet. Sammantaget blir detta en grundläggande del i lean-tänkandet för en modern ytmonteringsenhet.

På Cyncrona i Norsborg, som ska leverera utrustningen, är man mycket glada för förtroendet.
– När maskinerna är installerade kommer en av Sveriges modernaste och mest avancerade ytmonteringslinor att finnas vid Leabs fabrik i Lövånger, säger Clas Kagerup, VD på Cyncrona.

Lövånger Elektronik AB (Leab) är en av Sveriges ledande kontraktstillverkare av elektronikbaserade produkter. LEAB finns representerat i Stockholm, Uppsala, Jönköping, Lövånger och Tallinn i Estland. Leab ingår i Sorb Industri, en industrigrupp med ca 1,4 miljarder SEK i omsättning och med över 900 anställda. Sorb Industri ägs av industrimannen Carl Bennet.

Cyncrona marknadsför utrustningar och material för kretskortstillverkning till den Nordiska och Baltiska elektronikindustrin, såväl enstaka utrustningar som kompletta tillverkningslinor. Förutom hårdvaran erbjuder Cyncrona heltäckande supportfunktioner, från systemintegration, installation och utbildning till underhåll.

För ytterligare information kontakta:

Lövånger Elektronik AB
VD Erik Svedmark
tel 0913-245 01
mobil 070-637 68 90

Cyncrona AB
VD Clas Kagerup
tel 08-531 943 21